We have
just the thing

Din indkøbskurv

😊

Lige et øjeblik, vi opdaterer din kurv

Hvornår er det Påske?

Hvornår er det påske 2022? Og fakta om påsken!

Hvornår falder påsken 2022?

Påsken 2022 er i uge 15:

 • Skærtorsdag er torsdag d.14. april
 • Langfredag er fredag d. 15. april
 • Påskedag er søndag d. 17. april
 • Anden påskedag er mandag d. 18. april (i uge 16)

Påsken er lidt besværlig, eftersom den falder på forskellige datoer hvert år. Men der er trods alt lidt logik i det hele. Først og fremmest hænger det sammen med, hvornår forårsjævndøgnet falder. Allerede i år 325 e. Kr. blev det bestemt, at forårsjævndøgn er den 21. marts. Påskedag falder derefter altid på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Dette betyder, at påsken har et bestemt tidsrum, hvor den kan falde, fra 22. marts til 25. april.

Så for at kunne forudsige, hvornår påsken falder hvert år, skal man have fuldstændigt tjek både på månens cykler, og hvordan søndagen falder i løbet af et år. En lille detalje, som påvirker søndagene, er jo det faktum, at et år faktisk er 52 uger og en lille dag, (to dage til og med, når det er skudår), hvilket forskyder datoen. Helt enkelt ikke så let!

Fakta om påsken

Hvad er påske? Sig det første, du tænker på, når du tænker på påske! Æg! Eller? Der er i hvert fald en stor chance for, at du tænkte på dette ovale mesterværk. Men hvorfor spiser vi sådanne frygtelige mængder æg til påske? Jo, det plejede at være sådan, at hønsene holdt en pause fra æglægningen om vinteren, hvor der ikke var så meget at spise, og vejret også var koldt og fugtigt - og man vil jo ikke gerne udklækkes midt i februar i snestorm! Dette sammenholdt med det faktum, at traditionen med at faste før påske i kristendommen (i hele 40 dage) var stærk, førte til opbygning af et stort æggelager, da hønsene begyndte produktionen igen omkring fasten. Og så måtte man jo bidrage efter bedste evne og fylde sig med masser af æg. Det var så nogle værdifulde påskefakta!

Er påskemost og julemost det samme? Dette kan være et af de største mysterier i det forrige århundrede, så lad os se nærmere på det! Faktum er, at det ganske enkelt er de samme ingredienser, og at det mere handler om selve smagsoplevelsen. Selskabet, lyd, lys, tidspunkt og dit humør er ting, der kan påvirke smagsoplevelse og gøre, at du oplever en forskel mellem julens og påskens drikkevarer. Muligvis er der en lille forskel i lagringstid, men i princippet er det altså den samme drik med en anden etiket.

Påskehare

Hvor kommer påskeharen fra? Tyskland, er det enkle svar. Mere eksakt kommer påskeharen fra Pfalz, som er en region i det sydvestlige Tyskland, og Elsass (Alsace), som er en provins i det nuværende Frankrig.

Hvornår omtales påskeharen for første gang? Formodentlig allerede år 1682 i et værk af Georg Franck von Franckenau, tysk botaniker og læge. Titlen på hans værk kan oversættes til “Om påskeæg”, og der beskrives også påskeharen. Traditionen med påskeharen var ganske ukendt i lang tid i andre dele af Tyskland, og det varede helt til efter 1850, før legetøjs- og slikproducenter bragte fænomenet med en hare, som kommer med æg og gaver, videre til andre dele af landet.

Tyskere, der udvandrede, førte traditionen videre, og i slutningen af 1800-tallet var påskeharen kommet til Sverige. Selvfølgelig tog det et stykke tid for påskeharen at få et gennembrud i landet, men lidt ind i det 20. århundrede begyndte traditionen at etablere sig. Det, der hjalp påskeharen med at bryde igennem, skyldtes stort set det faktum, at man på dette tidspunkt begyndte at sende kort til familie og venner, og selvfølgelig skulle man ønske folk God Påske! De første svenske påskekort var baserede på tyske kort, som igen ofte havde påskeharer som motiv.

Men hvorfor lige netop en hare til påske? Tænk på det på denne måde: når påsken begynder, er man endelig kommet sig efter en lang vinter. Man føler sig genfødt og klar til at tage verden med storm (og måske begynde at opdrætte). Og hvilket dyr har en stærk kobling til energi og lynhurtig forøgelse? Selvfølgelig haren (eller kaninen)! Da ægget også er et symbol på genfødelse, frugtbarhed og påske, er der en risiko for, at små børn bilder sig ind, at kaninen lægger æg!

Påskeaktiviteter

Ved du ikke rigtig, hvordan du skal fejre påske? Her kommer der en liste med nogle typiske og sjove påskeaktiviteter;

 1. Lav en rigtig Rocky-frokost og spis mindst et dusin æg på mindre end 10 minutter
 2. Arranger et ægte påsketidsfordriv med alle nabolagets påskeferiebørn
 3. Gør rent efter årtiets bedste og mest rodede påsketidsfordriv med 28 børn indblandet. Lov dig selv ikke at lave påsketidsfordriv næste år
 4. Tø julemaden fra fryseren op og kald det påskemad - der er alligevel ingen, der vil mærke den store forskel!
 5. Find påskeriset, som du er kommet til at glemme udenfor og konstater, at det nu ser rigtig riset ud. Lad som ingenting, stil det i en vase og kald det for en minimalistisk tolkning af påsken
 6. Hils farmor (som altid dukker op 45 minutter for tidligt) velkommen til påskefrokosten
 7. Tag al den julemost frem, du har tilbage i spisekammeret, skrab etiketterne af og klistr en fjer der i stedet. Så har du skaffet påskemost
 8. Fjern påskefjerene fra juleski...vi mener påskeskinken
 9. Vælg dine kampe og lad datteren være udklædt som påskeheks (på trods af, at hun har det samme outfit på, som hun har haft de sidste fire dage)
 10. Tag et brusebad og klæd om på fem stressede minutter, mens ungerne underholder farmor, åbn derefter døren for resten af gæsterne og ønsk dem en rigtig god jul!
Trustpilot
Fri fragt ved køb over 499,-

Gælder de fleste fragtformer

1-2 hverdages levering

Gælder alle standart produkter

90 dages returret

og dansk kundeservice

planet